Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП) у Бачкој Паланци, завршен је уручењем награда „Добро дрво“. Награде су доделили, публика, дечији жири и стручни жири.
Представи „Тихи дечак“ Позоришта за децу из Крагујевца припала је награда за најбољу представу у целости према одлуци стручног жирија и награда дечијег жирија за представу најближу деци.
По оцени стручног жирија, који је радио у саставу Маша Аврамовић, педагошкиња и активисткиња за дечија права, Душко Мазалица, глумац и уметнички директор Ђечијег позориша Републике Српске и Јована Ракић, кореографкиња и плесна педагошкиња, издвојиле су се још три представе, којима су додељене специјалне награде. За сензибилност у интерактивности награђена је представа „Астронаути“ Умјетничке организације Схоома (Бјеловар, Хрватска). Ауторски и извођачки тим представе „Могућност забављања код птица“ Битеф театра награђен је за иновативност у позоришту. Специјалну награду за глумачко остварење припала је глумици
Зринки Кушевић за изведбу у „И Цyрано и ђевојчица“, представи насталој у копродукцији Театра Поцо Лоцо (Загреб, Хрватска) и Хрватског народног казалишта Ивана пл. Зајца (Ријека, Хрватска).
Публика је највишу оцену, чисту петицу, дала представи „Астронаути“, која се у Хрватску вратила са још једном наградом.

Образложење Стручног жирија – најбоља представа у целости „Тихи дечак“

„Кретање је промена, стална промена у нама и око нас. Трчање, дисање, играње, причање, препуштање, преламање, кидање, повезивање, настављање….

Тренутак који мења све. Тренутак у којем сва кретања стају и мењају свој ток у неповрат и ново стварање, стварање новог језика, новог повезивања и размене, новог окружења и новог себе.
Сведеност у изражавању глумаца који своју игру доносе као сјајан тим, доприноси имагинацији која нас носи кроз целу представу. Једноставност и прецизност редитељског и драматуршког поступка, сценографски стављеног у оквир рама за слику једне породице, а затим трагичног догађаја, допринели су да представа „Тихи дечак“ усмери пажњу публике на кретање по различитим просторима унутар приче. Како радња представе одмиче главни јунак приче, дечак Вук, долази до тавана на којем услед пуцња губи слух. Од тог тренутка дешава се кретање преко катарзе које попут метка погађа душу сваког у публици и опомиње на опасност руковања оружјем.
Живот је у нашим рукама, а руке причају ову причу, постају дрвеће и људи и птице, постају гнездо и кућа. Ипак оне могу узети и пушку и зауставити кретање. У овом свету у ком има све мање прилика да се повежемо са собом и осетимо наша унутрашња кретања.“

Образложење дечијег жирија – представа најближа деци „Тихи дечак“

„Сви покрети прстију и руку глумаца дочарали су нам свет дечака Вука, њихове лутке делују реалистичније од правих лутака које смо гледали у другим представама. Дивно је што је знаковни језик особа са оштећеним слухом послужио као инспирација за целу представу.
Најважније је то да би неко ко има проблема са слухом разумео ову представу од почетка до краја. У томе је моћ ове представе и позоришта, уопште.“

Под слоганом „Кретање“ 28. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе одржан је од 18. до 21. августа у Бачкој Паланци. Током четири дана Фестивала у такмичарком програму одиграно је 10 представа из Србије, региона, Словеније, Аустрије и Данске у извођењу интернационалних трупа. Угостили смо пријатеље из целог света, али и децу са Косова и из сигурне куће. Част нам је што смо им макар на дан били уточиште. Осим представа, одржан је пропратни програм за децу и младе – интерактивни концерт за децу Брлог, креативне и едукативне радионице, разговор о деци у покрету и избегличкој кризи. Стручној јавности представљена је Светска конференција позоришта за децу и младе „Покретница“ која ће бити одржана следеће године у нашој земљи. Уочи и током Фестивала, у замену за улазнице, прикупљан је рециклаћни отпад – чепови, пет амбалажа, лименке, папир, картон, стакло и електронски отпад. Приход од рециклаже и донација и ове године биће уплаћен у хуманитарне сврхе Бачкопаланчанима Ленки Жутковић и Миленку Јовину.
28. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе подржан је од стране Швајцарске владе, у оквиру пројекта „Култура за демократију“, који спороводи Хартефакт фонд. ФЕП су подржали и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и Општина Бачка Паланка.
Суорганизатори 28. ФЕП-а били су Флорида Ресорт и КЦ Бачка Паланка.