28. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci, pod sloganom „Kretanje“ održaće se od 18. do 21. avgusta na Floridi resort u Bačkoj Palanci. Bićemo počašćeni da ugostimo ovaj veliki izuzetni festival.

Pod sloganom „Kretanje“, ovogodišnje izdanje FEP-a publici približava neke od najvažnijih tema današnjice. Teme koje se tiču naše lokalne sredine, ali i čitavog sveta. Stavljajući pokret u fokus skreće se pažnja na važnost prihvatanja drugih, drugačijih ljudi i kultura.

Kroz četiri glavne teme: izbeglička kriza, ekološka kriza, putovanja i pokret, predstaviće se čak 10 trupa iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Danske, Slovenije i Austrije sa najrazličitijim formama teatra.

U takmičarskoj selekciji 28. FEP-a biće odigrane predstave:

  1. MOGUĆNOST ZABAVLjANjA KOD PTICA – Bitef teatar, Beograd, Srbija
  2. ODJECI SLAVLjA – Ikarus Stage Arts – Nordisk Teaterlaboratorium Odin Teatret, Holstebro, Danska
  3. AGNESA I HRABREN – Međunarodni teatarski festival Mess – Scena Mess, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  4. ASTRONAUTI – Umjetnička organizacija Shooma, Bjelovar, Hrvatska
  5. CRNO JAGNjE – Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar, Lazarevac, Srbija
  6. BAJA BUF – VRUM performing arts collective, Beč, Austrija i Špancirfest / Park kreative, Zagreb, Hrvatska
  7. I CYRANO I DJEVOJČICA – koprodukcija Teatra Poco Loco, Zagreb, Hrvatska i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka, Hrvatska
  8. DIVLjOŽDER – Narodno pozorište Toša Jovanović, Zrenjanin, Srbija
  9. DIVOVI_PLASTIČNI PEJZAŽI – Odprti predali, Zavod za slobodne interdisciplinarne procese, Kranj, Slovenija, Hiša otrok in umetnosti i Zavod Carnica (Layerjeva hiša), Ljubljana, Slovenija
  10. TIHI DEČAK – Pozorište za decu, Kragujevac, Srbija

Ovo su izabrane predstave od više od 50 koje su prijavljene iz celog sveta.

Osim dece, i mlada publika imaće priliku da širi svoje vidike kroz prateće sadržaje kao što je TRIBINA o kretanju dece u migracijama, ratovima i drugim kriznim situacijama ili projekcija filma „Povezivanje tačkica“ o mentalnom zdravlju mladih.

U isto vreme gotovo svi uzrasti i ove godine moći će da učestvuju u više od 10 kreativno-edukativnih radionica na teme ekologije, pozorišta, neverbalne komunikacije, svetlosnog zagađenja, klimatskih promena, ali i scenografije i kostimografije.

Tradicionalno, večernji sati Festivala biće upotpunjeni dobrom muzikom lokalnih izvođača i gostiju iz cele Srbije.

Satnicu pogledajte na sajtu fep.org